Založ si blog

Sú štátne karantény protizákonné?

Dávam do pozornosti článok 17 Ústavy SR:

——-

(1) Osobná sloboda sa zaručuje.

(2) Nikoho nemožno stíhať alebo pozbaviť slobody inak, ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Nikoho nemožno pozbaviť slobody len pre neschopnosť dodržať zmluvný záväzok.

(3) Obvineného alebo podozrivého z trestného činu možno zadržať len v prípadoch ustanovených zákonom. Zadržaná osoba musí byť ihneď oboznámená s dôvodmi zadržania, vypočutá a najneskôr do 48 hodín a pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín prepustená na slobodu alebo odovzdaná súdu. Sudca musí zadržanú osobu do 48 hodín a pri obzvlášť závažných trestných činoch do 72 hodín od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo o jej prepustení na slobodu.

(4) Obvineného možno zatknúť iba na odôvodnený písomný príkaz sudcu. Zatknutá osoba musí byť do 24 hodín odovzdaná súdu. Sudca musí zatknutú osobu do 48 hodín a pri obzvlášť závažných trestných činoch do 72 hodín od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo o jej prepustení na slobodu.

(5) Do väzby možno vziať iba z dôvodov a na čas ustanovený zákonom a na základe rozhodnutia súdu.

(6) Zákon ustanoví, v ktorých prípadoch možno prevziať osobu do ústavnej zdravotníckej starostlivosti alebo ju v nej držať bez jej súhlasu. Takéto opatrenie sa musí do 24 hodín oznámiť súdu, ktorý o tomto umiestnení rozhodne do piatich dní.

(7) Skúmanie duševného stavu osoby obvinenej z trestného činu je možné iba na písomný príkaz súdu.

——-

Existuje nejaký zákon, ktorý by podľa ods. 2 umožňoval ľudí, ktorí prišli na územie SR, zbaviť osobnej slobody? Alebo sú snáď podozriví zo spáchania trestného činu? Aj v takom prípade by ich však bolo možné zadržiavať nanajvýš 48 hodín a o ďalšom postupe by musel rozhodnúť súd.

Nie som právnik a teda neviem, či je moje podozrenie z protiústavnosti nútenej štátnej karantény správne. Ale ako občana tejto krajiny ma táto situácia veľmi znepokojuje. Nazdávam sa, že tí, ktorí sa lepšie vyznajú v zákonoch, by si mali na tento problém posvietiť a angažovať sa, aby sme zamedzili porušovaniu našich osobných slobôd. A pokiaľ sa zistí, že konanie štátnych orgánov bolo nezákonné, je potrebné vyvodiť patričné dôsledky.

Na záver citujem článok 32 Ústavy SR:

——-

Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.

——-

Zdroj: https://www.zakonypreludi.sk/zz/1992-460

 

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 94049x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Kategórie