Založ si blog

O poslušnosti a zodpovednosti

Buďme zodpovední!“ – ozýva sa z rôznych strán už dlhšiu dobu a neustále. Ako je však táto výzva mienená? Aký skutočný zmysel ukrýva v kontexte svojho zamýšľaného použitia? Stáva sa, žiaľ, v poslednej dobe už príliš často, že sa význam slov – možno dokonca aj zámerne – skresľuje, pričom dochádza k rozporu medzi pôvodným významom a novým, inak mieneným kontextom. Jedným z príkladov je neustále argumentovanie demokraciou, ktorá však už reálne, vo svojom pôvodnom význame, prestáva existovať.

V prípade uvedenej výzvy ide o falšovanie pojmu zodpovednosti. Zamýšľaný obsah by sa totiž v pôvodnom jazyku pravdivých významov musel povedať asi takto: „Buďme poslušní a riaďme sa tým, čo vrchnosť rozhodla namiesto nás.“ Takáto výzva by však urážala každého slobodne uvažujúceho človeka. Dokonca význam je až opačný – znamená vyhýbanie sa skutočnej, vlastným vedomím a svedomím prijatej zodpovednosti a jej odovzdanie do rúk iných. Preto sa to ani takto povedať nemôže, ale musí sa použiť mätúca formulka.

Poslušnosť je vlastnosť typicky detská. Je viazaná na nevedomosť. Pokiaľ človek ešte nemá dostatočné poznanie sveta a schopnosť orientovať sa v ňom, musí sa skutočne spoľahnúť na nejakú autoritu, ktorá ho vedie životom. Poslušnosť v dospelosti je však už stále menej žiadúca a pôsobí retardačne na zdravý duševný vývoj. Znamená pasívne odovzdanie sa do vôle niekoho iného. Pokiaľ je človek k nejakému konaniu vedený iba poslušnosťou, vzdáva sa tým svojho slobodného rozhodnutia a prenáša zodpovednosť na toho, komu slúži. Takéto prenášanie zodpovednosti však môže mať neblahé celospoločenské následky. V extrémnom prípade vedie až ku kolektívnej manipulácii, akou bol napríklad fašizmus.

Ak má človek za svoje konanie prevziať zodpovednosť, musí byť toto konanie vedené slobodnou voľbou, na základe vlastného poznania, skúseností a svedomia. To je filozofický princíp slobody a zodpovednosti, ktorý nemožno obísť. Aktívne prevzatie zodpovednosti si vyžaduje neustálu bdelosť a uvažovanie o širších súvislostiach nášho počínania. Už nestačí povedať: „Robím si len svoju prácu.“ Práca, ktorú vykonávame; výrobky a služby, za ktoré dávame svoje peniaze; a v neposlednom rade informačné technológie, ktoré sa rozhodneme využívať – toto všetko ovplyvňuje následne náš život a dokonca časom až ekonomické a politické usporiadanie sveta.

Odkazy:

Obsiahlejšie pojednanie psychológa k tejto téme si môžete prečítať tu:

https://matejstepita.sk/zodpovednost-potrebuje-slobodu-a-zdravy-rozum/

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93965x
Priemerná čítanosť článkov: 2540x

Autor blogu

Kategórie