Založ si blog

O poslušnosti a zodpovednosti 2

V minulom článku som sa snažil načrtnúť podstatný rozdiel medzi poslušnosťou (vo význame nasledovania bez uvažovania) a zodpovednosťou (vo význame vedomého a slobodného konania). Nejde však len o samotné slová, lebo význam slov sa posúva a mení dokonca aj prirodzeným vývojom používania jazyka. Ide o skutočný kontext pojmov v reálnych súvislostiach.

Spomenul som, že poslušnosť je typicky detská vlastnosť a v dospelosti už nie je žiadúca. Pritom je treba mať na zreteli, že to nemôžeme chápať v opačnom extréme, t. j. že si má každý robiť, čo sa mu práve zachce. Vývoj človeka by mal smerovať k sebadisciplíne. To znamená, rozlíšiť nasledovanie neužitočných pohnútok od skutočného, vedome zameraného života. Kým poslušnosť je ovládaná zvonka, sebadisciplína je vedená zvnútra a vyžaduje poznávanie a prácu na sebe. Z tejto duševnej práce pramení uvedomenie si rozdielu medzi tým, či „robím to, čo sa mi zachce“, alebo či „robím to, čo chcem“ (teda k čomu som sa uvážlivo rozhodol). Čím viac poznania a sebadisciplíny ľudia majú, tým menej poslušnosti vo forme zákazov a príkazov je potrebné vynucovať zvonka a celá spoločnosť môže fungovať slobodnejšie a efektívnejšie.

Vyhýbanie sa zodpovednosti a jej prenášanie na iných je veľkou chorobou súčasnosti. Ľudia často nechcú poznať a niesť dôsledky svojich rozhodnutí a činov, lebo by to bolo nepohodlné. Elementárny príklad: Niekto zahodí v lese fľašu s tým, že odpadky potom ekologickí aktivisti pozbierajú. No áno, lebo im záleží na prírode. Ale ten, komu na nej nezáleží, bol „uchránený“ od svojej zodpovednosti. Alebo iný príklad: banka vytlačí peniaze nekryté žiadnou skutočnou hodnotou. A kto to bude splácať? No predsa my všetci a naše deti… Ak by tí, čo takto chybne konajú, ihneď pocítili dôsledky svojich nesprávnych postojov, museli by ich zmeniť. Mali by sme zlodejom umožniť, aby sa okrádali iba medzi sebou navzájom, kým by zistili, aké je to hlúpe.

Človek, ktorý chce na sebe pracovať, by mal zodpovednosť vyhľadávať. To znamená, viesť svoje konanie v súlade so svojím presvedčením a s ochotou prijímať dôsledky. Nie kvôli oslave dobrých skutkov ani kvôli trestu za chyby, ale pre spätnú väzbu, ktorá prináša cennú skúsenosť. Človeku sa tak rozširuje priestor slobodného utvárania života. Pri dostatočnej úrovni poznania je možné domyslieť dôsledky nejakého počínania vopred a vyhnúť sa mnohým omylom.

Pochopiteľne, nemôže byť každý odborníkom vo všetkých oblastiach – lekárom, technikom, ekonómom, atď. Tu sa musíme spoliehať na úsudky ľudí, ktorí sa v danej oblasti lepšie vyznajú. Lenže, čo ak sme vystavení protichodným názorom – ktorý si vybrať? A ako sa zachovať zodpovedne? Aj v tomto prípade máme istú možnosť poznania, a to poznania na osobnostnej, ľudskej úrovni. Môžeme a mali by sme si všímať a pozorovať, akými motiváciami a úmyslami sú títo odborníci vedení. Či majú nejaký zištný zámer, slúžia nejakej inštitúcii, alebo sa naozaj snažia o poznanie pravdy. Na základe toho sa môžeme zodpovedne rozhodnúť, koho názoru budeme viac dôverovať.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93906x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie