Založ si blog

Dívam sa na kopec oproti…

Bývam v Petržalke. Z môjho balkóna sa dívam na kopec oproti – na Königswarte. Je tak blízko, a predsa teraz tak ďaleko. Asi tak ďaleko, ako bol pred jeseňou 1989. Nie sú tam síce ostnaté drôty, no hranicu strážia policajné hliadky. Vraj ani Rakúšania nedovoľujú vstup na svoje územie bez lekárskeho potvrdenia. Kam sme sa to dostali?

Rád som chodieval na výlety do tých kopcov oproti. Je odtiaľ pekný výhľad na Bratislavu, Dunaj a Malé Karpaty. Na stráňach nad Hainburgom kvitnú krásne jarné kvety. Rád som tiež chodieval k Neusiedlerskému jazeru. Jeho šíra hladina pripomína more. Z Petržalky je to tak blízko – a predsa teraz tak ďaleko. Je možné, že sa tam už nikdy v živote nedostanem. Rakúsky spolkový kancelár vraj vyhlásil, že „dokiaľ nebude očkovanie proti korone, cestovanie zostane obmedzené“. A očkovať sa nemienim nechať.

Ja nie som na tom najhoršie, chýbajú mi len výlety do okolia. No mnohí ľudia, ktorí pracujú či bývajú za hranicami, už dlho nevideli svoje rodiny. Nemôžu sa dostať na Slovensko, lebo im hrozí nútená deportácia do štátnej karantény. Čím sa títo ľudia previnili, že si zaslúžia takýto bezohľadný a bezcitný prístup? Je to snáď len nejaký zlý sen? Kam sme sa to vrátili?

Sloboda cestovania niekomu môže pripadať konzumná, nie nevyhnutná k životu. Lenže poznávať širšie okolie, možnosť bývať, študovať, pracovať aj ďalej od svojho rodiska, sú dôležité pre rozhľad človeka. Aby nezostal takpovediac „sedieť za pecou“. Pozrime sa napríklad do životopisu Ľudovíta Štúra, kde všade bol. Možno, ak by nevystrčil päty z rodného Uhrovca, dodnes by slovenčina nebola naším oficiálnym jazykom.

Nazdávali sme sa, že všetky prirodzené práva a slobody už máme isté, prišlo nám to také samozrejmé. Akoby nám boli spadli z neba – no a rovnako rýchlo sú preč! Zrazu sa našich občianskych práv musíme domáhať úplne odznova. Cestovanie po Európe nesmie byť podmieňované zdravotnými dokladmi či očkovaním. Bol by to neznesiteľný zásah do našej osobnej slobody a navyše nebezpečný precedens do budúcnosti. Tú budúcnosť môžeme ovplyvniť práve teraz. Tak na to myslime.

 

Pohľad na Hainburg

 

Foto: autor

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93771x
Priemerná čítanosť článkov: 2534x

Autor blogu

Kategórie