Založ si blog

(Ne)ľudskosť v nás

Nedávno som bol navštíviť bratranca v domove sociálnych služieb. Priniesol som mu darčeky od jeho mamy. Tá je tiež v podobnom zariadení, ale na inom mieste. Takže sa nemôžu stretnúť, lebo sú tam všetci dlhodobo zatvorení. Ja som bratranca už tiež dlho nevidel. No pri mojom príchode nám vrátnik dovolil iba predať tašku a prehodiť zopár slov, kým bránu nástojčivo zavrel.

Ľudia v týchto zariadeniach sú odrezaní od vonkajšieho sveta. Návštevy nie sú povolené, žiaden osobný kontakt s príbuznými. Niekde nemôžu ani vyjsť von z budovy na prechádzku. V mene domnelej ochrany zdravia sa tu pácha takáto neľudskosť. Viem, že ťažko môžem niekoho obviňovať, napríklad toho vrátnika, že takto koná. Všetci sú plní obáv a nikto sa neodváži urobiť prvý krok, lebo „keby niečo“, tak bude malér.

Ale pre koho sa vlastne táto ochrana robí? Zrazu tak veľmi záleží na zdraví našich seniorov, ktorých si doteraz nikto nevšímal. A pýtal sa ich vôbec niekto, či si prajú byť takto izolovaní? Určite by mnohí povedali, že nie a nechceli by ani obmedzovať ostatných kvôli sebe. Ani ja už nie som najmladší a mám aj dosť zdravotných problémov, no nikdy by som nechcel od iných ľudí, aby kvôli mne prestali normálne žiť. Tak pre koho úžitok to všetko robíme?

Do nového roka alebo pri iných príležitostiach si obvykle prajeme veľa zdravia. Ja by som prial nám všetkým, aby sme lepšie pochopili, v čom spočíva skutočné zdravie človeka. Že totiž nad bezprostredne viditeľnou, telesnou úrovňou, stojí v príčinnej súvislosti úroveň duševná. Radosť z plnohodnotného života je jej dôležitou súčasťou. Človek nie je len bezbrannou obeťou mikroorganizmov, ale svoje zdravie má do veľkej miery vo vlastných rukách. V boji proti korone úplne zabúdame, že následky duševného vyčerpania a frustrácie z neustávajúcich obmedzení slobodnej sebarealizácie sa napokon nevyhnutne prejavia aj na fyzickom zdraví. Veď ako inak vysvetliť, že napriek všetkým opatreniam chorí ľudia stále pribúdajú?

Stávajú sa z nás hypochondri, ktorí pri každom príznaku nádchy uvažujú, či to náhodou nie je korona. Naozaj chceme zostať chránení za každú cenu, aj keby nás všetkých mali kvôli tomu pozatvárať do klietok? A dá sa to vôbec takto dosiahnuť? Nie je to sebecké, kvôli svojmu dočasnému pocitu bezpečia ohroziť dlhodobo budované celospoločenské hodnoty, demontovať demokratické princípy fungovania štátu a zlikvidovať ekonomickú sebestačnosť veľkej časti ľudí? Následky ponesú celé ďalšie generácie.

Mnohí sa pýtajú, kedy to už skončí. No tí, čo čakajú na spasenie zvonka, budú sklamaní. Je to totiž na nás. Skončí to, keď my budeme dostatočne chcieť. Zdá sa, že bude potrebné vymaniť sa z ekonomickej závislosti od štátu a mocných korporácií. Mnohí ľudia zostanú bez peňazí a bez možnosti slobodného uplatnenia sa, pričom ich schopnosť a vôľa pracovať pretrvá. Riešením by mohli byť nezávislé skupiny ľudí, pomáhajúcich si medzi sebou navzájom. Uprostred starej, rozpadajúcej sa a zahnívajúcej spoločnosti vytvorme zárodky novej spoločnosti, založenej na hodnotách čestnosti, spravodlivosti a spolupráce.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93922x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie