Založ si blog

Výzva všetkým zodpovedným verejným činiteľom

Pozrime sa na to jasne: Reštriktívne opatrenia voči obyvateľstvu sa stupňujú, no žiaden prospešný efekt sa nedostavuje. Je toto tá správna cesta? Prečo vždy, keď máme zvládnuť nejakú krízovú situáciu, nás napadnú len riešenia formou zákazov, príkazov a obmedzení?

Obmedzeniami a sankciami za ich nedodržiavanie vlastne štát obviňuje nás občanov, že my môžeme za šírenie epidémie. Ale to je veľmi primitívny spôsob uvažovania. Štát a jeho inštitúcie majú mnoho kompetencií a možností, ktoré sú nad rámec možností bežných občanov. Majú mnoho možností, ako nájsť aktívne a konštruktívne riešenia namiesto pasívnych a reštriktívnych.

Namiesto toho, aby samotná vláda a úrady prevzali zodpovednosť za riešenie krízy, hádžu ju na nás. Ale povedzte, ktorý človek bude vyhľadávať riziko nákazy, len aby šíril chorobu? To je absurdné. Nie, bežní občania sa nechovajú hlúpo ani nezodpovedne, ale žiaľ, hlúpo a nezodpovedne sa chovajú práve niektorí verejní činitelia, ktorí by nám všetkým mali ísť príkladom a morálnym vzorom.

Viacerí lekári už od jari dávajú do pozornosti možnosti účinnej prevencie aj domácej liečby, no kompetentní ich doteraz nebrali vážne. Nemocnice by vôbec nemuseli byť preplnené. A ich kapacity mohli byť už počas leta posilnené, veď mnohí upozorňovali na druhú vlnu epidémie. Štát nerobil nič a teraz obviňuje nás, že chodíme von, že nenosíme rúška, že si niekto dovolí otvoriť malú prevádzku a podobné smiešne veci. Teraz budú riešiť vymáhanie pokút, tony papierov, zbytočné naťahovačky, právnici v akcii,… všetko len mrhanie energiou a časom. Zbytočne sa tu vytvárajú nepriateľské nálady, ktoré nám vôbec nepomôžu. Veď uvedomme si, že sme na jednej lodi. Ak by štátne inštitúcie ponúkli skutočné riešenia, som presvedčený, že každý zodpovedný občan by ich rád privítal a aj sa na nich podieľal svojím aktívnym prispením.

Vyzývam preto všetkých politikov, odborníkov aj úradníkov: prestaňte obmedzovať životy ľudí, ktorých služobníkmi ste! Veď na čo sú nám takí odborníci, ktorí nevedia na nič inteligentnejšie prísť, len pozatvárať všetkých doma? Hľadajte ľudsky prijateľné riešenia. A ak sami neviete, pýtajte sa nás, robte prieskumy a možno spoločne nájdeme cestu. Pozrite sa tiež na rôzne krajiny sveta – ktoré by nám mohli byť príkladom?

Vyzývam všetkých policajtov: prestaňte sankcionovať vlastných občanov za malichernosti – my vás potrebujeme na iné! Áno, choďte do ulíc, ale namiesto občianskych preukazov sa pýtajte ľudí na to, čo by od štátu očakávali, ako im môžete pomôcť – veď „pomáhať a chrániť“ je predsa vaším heslom. Zbierajte kolektívnu múdrosť a tlmočte ju ďalej.

Jednoducho povedané, prestaňte obviňovať a prenasledovať bežných ľudí. Nechceme nič iné, než normálne, slušne a ľudsky dôstojne žiť v tejto krajine. Poďme spoločne hľadať konštruktívne východiská z tejto krízy. Hovorí sa: „viac hláv, viac rozumu“, tak dajme hlavy dohromady!

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93376x
Priemerná čítanosť článkov: 2524x

Autor blogu

Kategórie