Založ si blog

Ako je to naozaj s druhou vlnou pandémie

Zdá sa, že dozrel čas pozrieť sa na skutočne seriózne štatistiky ohľadom pandémie v Európe. Písal som o tom už na jar [1] a teraz sa k tejto téme vrátim s aktuálnymi údajmi. Priznám sa, že nesledujem mediálne čísla pozitívnych testov a úmrtí na Covid. Nemám k nim dôveru. Existuje však jedna spoľahlivá štatistika, ktorá práve veľmi dobre monitoruje epidémie či pandémie. Je to celková úmrtnosť, bez ohľadu na príčinu. Lebo tá je často diskutabilná aj pri iných ochoreniach, no celkový počet úmrtí je spoľahlivým údajom. Za predpokladu, že nepôsobí viacero faktorov súčasne, možno zvýšenie úmrtnosti pripísať konkrétnej epidémii.

Pre oblasť prevažne západnej Európy sú k dispozícii ľahko dostupné údaje z EUROMOMO [2]. Slovensko tam nie je, ale z hľadiska celkových počtov to nevadí. V zahrnutých oblastiach sú totiž všetky európske kritické zóny, medzi ktoré Slovensko aj tak nepatrí.

V máji som v spomínanom článku [1] zhodnotil prvú vlnu (vtedy ešte nebolo isté, či budú nejaké ďalšie) približne takto: Vplyv Covid-u nemožno úplne ignorovať, pretože sme zaznamenali nárast úmrtí približne o 30 % oproti rovnakému obdobiu predošlého roka. Ale nejedná sa o žiadnu nebezpečnú a smrtiacu pandémiu, lebo to by čísla museli byť mnohonásobne vyššie.

Takúto skutočnú pandémiu naša generácia vôbec nezažila a nevieme si predstaviť, čo to je. Ak sú naše reakcie také prehnané už pri malom ohrození, čo by sme robili v prípade skutočne vážnej hrozby? Takto položená otázka by nás mala varovať pred precitlivenosťou a zhýčkanosťou našej doby. Pripomínam, že v čase tzv. španielskej chrípky (1918–1920), ktorá bola omnoho horšia než Covid, sa utváralo Československo. Ak by vtedy boli také prísne opatrenia – ba museli by vzhľadom na závažnosť ochorenia byť oveľa tvrdšie – celkom iste by nový štát mal obrovský problém. Sotva by sa bolo podarilo udržať demokraciu. Nastal by úplný chaos nasledovaný prísnou diktatúrou. Na to nezabúdajme pri porovnávaní s terajšou situáciou.

V prípade aktuálnej druhej vlny na grafoch [2] vidíme, že je celkove slabšia než tá jarná. A približne od polovice novembra (47. týždňa) už ustupuje. Takže, ak vám bude niekto tvrdiť, že teraz je treba zavádzať prísne opatrenia, neverte mu. Momentálne diskutované masové očkovanie je takisto zbytočné, lebo nový koronavírus už slabne a zapadne medzi iné, bežnejšie vírusy, na ktoré si väčšina ľudí zvykne. Môže sa ešte objavovať v ďalších vlnách, ale nebude predstavovať žiadnu vážnu hrozbu pre zdravie obyvateľstva.

Čo sa týka jednotlivých krajín, je situácia rôznorodá. V dolnej časti [2] sú grafy podľa krajín (Z-scores by country). Nie sú to absolútne čísla, ale relatívne hodnoty nárastov úmrtí. Ich význam z hľadiska časového sledu však možno interpretovať podobne. V niektorých krajinách (napr. v Rakúsku a Slovinsku) je druhá vlna výraznejšia, pretože tá prvá tam vlastne ani nebola. Nedávny prudký nárast v Slovinsku je zvláštny. Ale aj tam sa už situácia (predbežne) zlepšuje. V Taliansku je to podobné ako na jar. V Belgicku a Holandsku je toto už tretia vlna, miernu druhú tam mali aj cez leto.

Zaujímavé je, že vo Švédsku, ktoré z Covidu nerobilo žiadnu kovbojku, mala prvá vlna dlhší a miernejší priebeh a tá druhá je len minimálna. Teda to, čo sa v ostatných krajinách chcelo dosiahnuť zavádzaním prísnych obmedzení, sa tam podarilo práve bez nich.

S tým súvisí aj domnienka, že vlastne „liečba je horšia než ochorenie samotné“, ktorú vyslovili aj britskí (a iní) lekári v otvorenom liste [3]. Nájdete v ňom aj mnohé konkrétne vedecky podložené argumenty.

Skutočne, nie sú to práve strach, stres a panika, ktoré paralyzujú imunitu (a aj rozum) človeka a ten potom ľahšie podľahne ochoreniu, z ktorého by sa bol mohol pri triezvom prístupe vyliečiť?

Ešte sa chcem pristaviť pri často zdôrazňovanom rizikovom faktore vysokého veku pri ochorení Covid. Nepáči sa mi, že sa tu neustále strašia dôchodcovia a domnievam sa, že zbytočne. Z grafov [2] síce naozaj vyplýva, že nárast úmrtí významne stúpa s vekom. No stačí si uvedomiť prirodzený fakt, že vysoký vek je rizikovým faktorom úmrtia úplne všeobecne, nie je na tom nič mimoriadne. Tí seniori, ktorí vedú zdravý životný štýl a necítia sa zbytoční, nemajú dôvod na obavy. Poznám ľudí, ktorí aj vo vysokom veku úspešne prekonali vážne choroby. Je tu však ešte jedna zaujímavá súvislosť s očkovaním proti chrípke, o ktorej sa dočítate v článku Jozefa Juríka [4].

Zdroje a odkazy:

[1] https://richard768.blog.pravda.sk/2020/05/01/co-hovoria-o-pandemii-v-europe-cisla/

[2] https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

[3] https://worlddoctorsalliance.com/, https://worlddoctorsalliance.com/ims/WDAOpenLetter.pdf

[4] https://hrot.info/udalosti/2672-zlepsuje-nizka-zaockovanost-proti-chripke-vyhliadky-nasho-zdravotnictva-v-koronakrize

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93899x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie