Založ si blog

Ako rúškonosiči ohrozujú seba aj ostatných

Na úvod musím povedať, že našťastie, väčšina bežných ľudí je tolerantných. Neosočujú sa navzájom kvôli noseniu či nenoseniu rúšok. To je dobre. Ale stretávam sa občas s prípadmi, keď mi niekto tvrdí, že ho ohrozujem, keď nemám zahalenú tvár. Všimol som si tiež, že niektorí sa dokonca vyložene vyhýbajú miestam, kde sa zhromaždí viac ľudí. Je takýto úzkostlivý postoj pravdivý? Pokúsim sa ukázať, že to môže byť práve naopak!

Pokiaľ sa intuitívne či dlhodobou skúsenosťou získané poznanie líši od tzv. vedeckého, pravdepodobne je treba preveriť a opraviť to vedecké, lebo môže vyplývať zo zúženého, necelistvého pohľadu na danú vec. A intuícia nám hovorí, že nemôže byť škodlivé, ba je naopak prospešné, keď sa ľudia k sebe správajú úctivo a priateľsky. Keď sa aj cudzí ľudia navzájom slušne pozdravia a nevyhýbajú sa jeden druhému.

Pri prenose nákazlivých chorôb je dôležité aj množstvo vírusov či baktérií, ktoré dotyčný človek „schytá“. A pri krátkodobom, letmom kontakte či pozdrave, prehodení pár priateľských slov, toto množstvo nemôže byť príliš vysoké. To by musel ten druhý človek byť vyslovene ťažko chorý, intenzívne kašľať a pod. Alebo by „obeť“ musela trpieť závažnou poruchou imunity, aby takáto malá dávka infektov mala pre ňu ohrozujúci účinok.

Malé dávky vírusov či baktérií môžu naopak pôsobiť preventívne, podobne ako očkovanie. Slúžia na stimuláciu imunitného systému, ktorý je potom lepšie pripravený aj na väčšiu záťaž. Dalo by sa teda povedať, že bežné kontakty aj s cudzími ľuďmi sú potrebné práve pre podporu činnosti imunitného systému každého z nás. Pri takomto pohľade na vec sa situácia obracia a zdá sa, že práve nosiči rúšok bránia tomuto prirodzenému a užitočnému procesu. Tým ohrozujú nielen svoje zdravie, ale aj zdravie ostatných.

Otázka by ešte bola, ako je to v prípade dlhších spoločných pobytov v otvorených či uzavretých priestoroch. Napríklad pri športových, kultúrnych či náboženských podujatiach, oslavách a pod. Tu by zas intuícia našepkávala, že to závisí od účelu a prospešnosti takýchto podujatí. Teda, že je rozdiel medzi napr. bohoslužbou – pokiaľ je naozaj takto úprimne myslená a cítená – a nejakou bezuzdnou zábavou. Tento faktor súčasná „veda“ vôbec nezohľadňuje.

Pritom je však dobre známe, že nemateriálne faktory, napríklad psychosomatické, majú pri prenose chorôb rozhodujúci vplyv. Už Viktor Frankl pri svojom pobyte v extrémne zaťažujúcom a rozličnými nákazami presýtenom prostredí koncentračného tábora pozoroval, že ochoreli vždy len tí, ktorí sa psychicky zlomili. Je teda celkom dobre možné, že najlepšia ochrana voči chorobám spočíva niekde úplne inde, než sa nám súčasná hrubo materialistická veda snaží nahovoriť. Je čas, aby sme túto možnosť aspoň zvážili a poctivo preskúmali.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93365x
Priemerná čítanosť článkov: 2523x

Autor blogu

Kategórie