Založ si blog

Hygienické opatrenia, na slovíčko!

V nedeľu som chcel navštíviť múzeum a vežu Bratislavského hradu. Plánoval som využiť voľný vstup. Lenže pri tom vstupe by som sa musel podrobiť dezinfekcii rúk, nasadeniu masky na tvár a meraniu teploty. Neviem ako vám, no mne to príde už „za čiarou“. Múzeum nie je k životu nevyhnutné, tak som to jednoducho otočil. Ak by tak spravili všetci, … ktovie.

Bolo mi však z toho smutno. A nielen z toho. Lebo pomaly, ale isto sa vo svete zbiehajú aj iné podivné udalosti. Nenormálne a absurdné veci sa stávajú normou. Triezvo uvažujúci ľudia sa dostávajú na okraj spoločnosti. Akoby sme žili v nejakom veľkom blázinci, kde zdravý rozum sa už nenosí, vyšiel z módy. No stále sa mi nechce tomu veriť – nie je nás, normálnych (v pôvodnom zmysle slova), zatiaľ ešte viac? Možno sme len príliš ticho a necháme si čokoľvek ľúbiť. Bolo by načase, aby sme sa nejako prejavili.

Vrátim sa k hygienickým opatreniam. Ja teda neviem, ale to už bude takto navždy? Stane sa rúško už natrvalo bežnou a nevyhnutnou súčasťou odevu? A budeme si neustále dezinfikovať ruky či používať jednorazové rukavice? Kam sa schovali ekologickí aktivisti – nič nenamietajú?

Viem, že sa hovorilo, že po tejto kríze už svet nebude nikdy taký ako predtým. S tým súhlasím, no ak má byť toto onou zmenou, tak to teda prosím nie! Očakával by som, že tou pozitívnou zmenou bude aktívnejší postoj ľudí k zdraviu a k svojmu okoliu. Že prejdeme od extenzívneho spôsobu života k viac intenzívnemu, s prehĺbeným záujmom, všímavým postojom a chápaním súvislostí.

Všetkého veľa škodí a platí to aj o hygiene. Nadmerná dezinfekcia a úzkostlivé vyhýbanie sa možnej nákaze nám v skutočnosti neprospieva. Už na prvý pohľad je zrejmé narušenie duševnej pohody, lebo musíme byť neustále v strehu a v pocite ohrozenia. Ako príklad môžem uviesť banálnu situáciu: „Čo ak si zabudnem rúško a nepustia ma do autobusu? Ako sa potom dostanem domov?“

Takisto samotné zdravotné dôsledky prehnanej hygieny na seba nenechajú dlho čakať. Časté umývanie a dezinfikovanie rúk poškodzuje pokožku a jej prirodzenú ochrannú vrstvu. Tá sa tak stáva vstupnou bránou infekcií. Udržiavanie sa v sterilnom prostredí vedie k pasivite imunitného systému, ktorý nie je vystavený potrebným podnetom zvonka. Preto začína reagovať nesprávne a spôsobuje rôzne alergie a iné autoimunitné poruchy. Ak sa človek príliš vyhýba kontaktu s vírusmi a baktériami, tak potom ich prvý nápor môže viesť k vážnym problémom.

Nečakajme do jesene a zimy, kým sa naplnia tieto neblahé proroctvá! Opusťme ihneď všetky neprirodzené hygienické opatrenia a to práve v mene nášho vlastného zdravia. Lepší než pasívna ochrana je predsa aktívny prístup. Pre svoje zdravie vieme toho urobiť dostatok tým správnym spôsobom. Životosprávu máme každý vo svojich rukách.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93381x
Priemerná čítanosť článkov: 2524x

Autor blogu

Kategórie