Založ si blog

Ako využiť čas krízy?

Obdobie krízy je práve tým časom, kedy má každý človek aj ľudstvo ako celok jedinečnú možnosť uskutočniť rýchly pokrok v mnohých smeroch. Môžeme toto obdobie využiť na zmeny, na ktoré sme sa už dlho nevedeli odhodlať.

 

1. Oslobodiť sa od zbytočného strachu, obáv a úzkostných pocitov, lebo tieto človeka iba zväzujú a k ničomu neprospievajú. Napríklad, ak sa bojím ísť k zubárovi, nakoniec sa mi zuby pokazia a budem trpieť ešte viac.

Odvážny, otvorený a optimistický postoj k životu je zdrojom radosti, tvorivej sily človeka a prispieva k lepšej imunite. Takýto postoj dáva väčší prehľad a širšie možnosti riešenia každej situácie. Aby sme sa k tomuto ideálu dopracovali, môžeme začať s menšími krokmi v nejakej vhodnej, nám blízkej oblasti, odhodlať sa vyskúšať primeranú odvahu.

Ak napríklad v zamestnaní bude odo mňa šéf chcieť niečo, čo sa prieči môjmu svedomiu, stiahnem sa a poslúchnem alebo dám najavo svoj postoj s rizikom, že prídem o dobre platené miesto? To prvé sa javí dobré z hľadiska krátkodobého a úzko zameraného prospechu, no z hľadiska dlhodobého zdravého vývoja a širšieho nadhľadu je užitočnejšie to druhé.

 

2. Prehodnotiť zameranie svojho doterajšieho života. Napríklad, či je nutné kupovať si každý rok nové auto a ísť na dovolenku na Havaj – schválne trochu preháňam, ale každý z nás má niečo, kde si iba zbytočne bezcieľne užíva. Pritom nie je nutné potláčať svoje potreby a túžby, ale skôr ich presmerovať tak, aby prinášali niečo užitočné pre naše okolie. Možno zistíme, čo všetko sa nachádza okolo nás a doteraz sme si to nevšimli, prípadne stále akosi nebol čas sa tomu venovať.

Takisto prehodnotiť svoje zamestnanie. Je veľmi dôležité, komu a na aký účel venujeme svoje úsilie a svoj čas. Neslúži naša práca náhodou tomu, aby sa mocní tohto sveta stali ešte mocnejšími a mohli nás všetkých ovládať silou peňazí? Nebolo by naše úsilie potrebnejšie niekde inde?

 

3. Posilnením vlastného vedomého uvažovania sa zbaviť manipulácií a sugescií, ktoré sa na nás odvšadiaľ valia. Televízia sa už ani nedá pozerať, je to ako neustály prúd opakujúcej sa vtieravej reklamy. Všimnime si, že veľa vecí okolo terajšej krízy akosi podozrivo nesedí, ak o nich začneme samostatne uvažovať a dávať si ich do súvislostí aj s inými, podobnými situáciami. Je tu evidentná snaha zmocniť sa našich myšlienok cez silné a emotívne ladené obrazy, nepodložené číselné údaje a podobne.

Ako môže byť zdravé a prospešné, ak nám niekto navrhuje doslova anti-sociálne správanie: vyhýbať sa iným ľuďom a radšej sa nestretávať ani so svojimi blízkymi či priateľmi? Je lepšie sedieť doma za počítačom? Naše kontakty cez technologické aplikácie sú pritom ľahko sledovateľné a zneužiteľné.

Takéto manipulácie sú nebezpečné pre budúce utváranie charakteru spoločnosti a treba ich zachytiť a odhaliť už v začiatkoch. Lebo nám záleží na tom, v akom svete budú žiť naše deti.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93826x
Priemerná čítanosť článkov: 2536x

Autor blogu

Kategórie