Založ si blog

Asymetria dobra a zla. Ako konať dobro?

Predstavme si budovu, ktorá už chátra a potrebovala by rekonštrukciu. Ak tam niekto hodí bombu, zostanú ruiny. Je vlastne jedno, čo tam bolo predtým a aká presne tá bomba bola, z praktického hľadiska je výsledkom zničenie. Ale pozorujeme, že nemáme žiadnu takú „dobrú“ bombu, ktorá by podobne jednoduchým uvoľnením energie budovu opravila. Každá sila či energia použitá živelným, neriadeným spôsobom, má za následok len zničenie.

Aby sme budovu opravili, musíme sa najprv pozrieť bližšie, zistiť, že napríklad sa tam rozpadáva schodisko. Potom zvážiť postup a následne precízne uskutočniť opravu. Všeobecne platí, že na vykonanie dobrého skutku potrebujeme najprv poznať situáciu a potom vyvinúť primerané a cieľavedomé úsilie. Tiež to stojí energiu, avšak navyše smerovanú inteligentne a uvážlivo.

Nedá sa teda konať akési všeobecné dobro len tak, naivne, z číreho pocitu. Konať skutočné dobro si vyžaduje poznanie, skúsenosť, rozvahu, inteligenciu a múdrosť, teda nasadenie všetkých duševných kvalít človeka tým správnym, pre danú situáciu jedinečným spôsobom.

* * *

Ak je to takéto náročné, nebolo by potom lepšie nič nekonať? Aby sme omylom niečo nepokazili, nekonali zlo namiesto dobra? Táto dilema je dávno známa a celkom dobre ju rozoberá už staroindická Bhagavadgíta [1].

Prísne vzaté, nedá sa vôbec nič nekonať, lebo to by znamenalo úplnú izoláciu človeka od sveta. No človek je na svet napojený minimálne svojím fyzickým telom, musí nejako aspoň prežiť. A ak odhliadneme od extrémnych riešení izolácie, počas života sa dostáva neustále do rôznych situácií. Akokoľvek sa zachová, aj tým, že nič nerieši, vyjadruje svoj postoj a v tomto zmysle teda koná.

Je preto užitočnejšie snažiť sa konať aktívne, nevyhýbať sa riešeniu situácií. Najlepšie, ako v danej chvíli vieme. Takýmto aktívnym konaním získavame skúsenosť. Spätným vyhodnocovaním konania a myšlienkových postojov, ktoré k nemu viedli, nadobúdame múdrosť.

Pritom samotný čin je iba jednotlivou udalosťou, bodom v časopriestore, ktorý vlastne už v okamihu svojho uskutočnenia prestáva existovať a postupne sa stráca v hlbinách minulosti. Získaná skúsenosť a múdrosť však pretrvávajú. A sú zdrojom ďalších činov približujúcich sa k ideálu dobra.

 

Odkazy:

[1] http://osviceni.unas.cz/texty/bhagavadgita.html

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93842x
Priemerná čítanosť článkov: 2536x

Autor blogu

Kategórie