Založ si blog

Rešpektujme slobodu svetonázoru aj v prípade Covidu

Povedzme, že je niekto Svedok Jehovov. Prosím, neberte to osobne, ide mi len o ilustratívny príklad. Môžete si namiesto toho dosadiť ľubovoľné iné vierovyznanie.

Svedkovia napríklad veria v doslovnú pravdivosť Biblie. Ja mám na to iný pohľad. Ale môžem sa s nimi o tom rozprávať. Môžem aj uznať, že v niečom majú pravdu. A aj keď s mnohými vecami nesúhlasím, rešpektujem ich právo mať svoj vlastný svetonázor a žiť podľa neho. Lenže, ak by mi oni chceli vnucovať svoju vieru a nútili by ma žiť podľa ich pravidiel, tu už by nastal problém. Koniec tolerancie. V tomto momente by som im povedal, že rovnako by som mohol ja vyžadovať od nich, nech prijmú moje myšlienky za svoje a nech sa nimi riadia. Takže to už nie. Potiaľto to asi všetci chápeme, že takto je to správne.

Dovolím si tvrdiť, že úplnú a zaručenú pravdu o Covide asi nikto z nás nepozná. Preto môžem použiť analógiu s vierovyznaním či svetonázorom. Sú mnohí Covid-veriaci (ktorí veria tzv. oficiálnym správam). Ale aj nás Covid-skeptikov(*) je dosť. Možno by bolo zaujímavé zistiť, ktorých je koľko. No nie je to až také dôležité, lebo štát by mal garantovať právo na slobodu svetonázoru bez ohľadu na početnosť. V tomto prípade to však nerobí. Prečo?

Prečo Covid-veriaci vnucujú nám, Covid-skeptikom, ich pohľad na svet? Prečo nás nútia žiť podľa ich pravidiel a vykonávať ich hygienické rituály, ktorým my neveríme a naopak ich považujeme za škodlivé? Sme odvšadiaľ vyháňaní, nedovolia nám slobodne pracovať, spoločensky žiť a pomaly už ani vôbec existovať. A to všetko pod nátlakom štátnych inštitúcií.

Keď si to zoberieme v opačnom garde, tak ja predsa nikomu nebránim, aby nosil rúško, hoci by som mal dosť dôvodov tak urobiť (napríklad skreslená vizáž, ekológia atď.) A nie je pravda ani to, že by sa tí, ktorí chcú, nemohli chrániť sami, bez toho, aby tým zaťažovali celú spoločnosť. Aj človek s vážnou poruchou imunity alebo po chemoterapii predsa dodržiava pozmenené pravidlá života sám a nevyžaduje, aby sa kvôli nemu zastavil celý svet.

Samozrejme, istá solidarita a pomoc z našej strany je možná a je známkou správneho chápania demokratickej spoločnosti. Ak sa niektorí, napríklad v pracovnom kolektíve, cítia byť ohrození a majú na to dôvod, môžu im všetci prispieť na kvalitné respirátory. Môžeme im umožniť prácu či štúdium z domu, aby nezostali mimo. Môžeme im pomáhať s nákupmi. To všetko sa dá a verím, že by to každý z nás bol ochotný spraviť. Ale prečo máme namiesto toho trpieť tak neznesiteľný útlak?

Vyzývam preto všetkých zdravo uvažujúcich ľudí, aby rešpektovali právo na slobodu (sveto-)názoru a právo na slobodný spôsob života aj v prípade Covidu. Nie je to iné než pri iných názoroch či vierovyznaniach, len sme si to možno ešte nestihli uvedomiť. Ukážme svetu, že vieme spolu žiť napriek všetkým rozdielom.

 

* Covid-skeptik: neznamená, že vôbec neverí na existenciu ochorenia Covid, ale že má kritický postoj voči tvrdeniam o jeho nebezpečnosti, voči preukaznosti testov a/alebo voči prijímaným opatreniam.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93984x
Priemerná čítanosť článkov: 2540x

Autor blogu

Kategórie