Založ si blog

Nenechajme si vziať slobodu

Je pravda, že sloboda, v najhlbšom filozofickom zmysle, je v skutočnosti vnútorná, duchovná kvalita. Človek môže byť slobodný za akýchkoľvek podmienok, ak vie nájsť spôsob, ako tieto podmienky zvládnuť a využiť na nejakú vhodnú a prospešnú činnosť. Dokonca aj v okovách, keď sa nemôže fyzicky pohnúť, si môže zachovať aspoň slobodné myšlienky.

Zdá sa teda, že sme vlastne boli (či mohli byť) slobodní aj za totalitného režimu, posledne za komunizmu. Mohli sme si predsa myslieť, čo sme chceli, akurát sme to nesmeli dať verejne najavo. Avšak je tu jeden rozdiel: Neboli sme totiž v okovách, len sme sa báli. Teoreticky sme mohli konať v súlade so svojím presvedčením, ale za cenu prenasledovania. K tomu sa odhodlalo iba zopár najstatočnejších jednotlivcov.

Človek nie je len čistý duch, preto potrebuje svoju vnútornú slobodu prejaviť aj navonok. Nestačí si iba niečo myslieť. Potrebujeme v súlade s tým aj konať, prinášať do sveta niečo zo seba. A nakoniec, máme aj prirodzené právo v rozumnej miere si život užívať, mať z neho radosť. Vonkajšia sloboda je podmienkou toho, aby každý z nás mohol nájsť svoje životné uplatnenie.

Pozrime sa však, čo sa s vonkajšími slobodami teraz stalo: zákaz verejných a kultúrnych podujatí, zákaz zhromažďovania či dokonca vychádzania (v niektorých krajinách), uzavreté hranice. Existuje ešte vôbec Európska únia? Už si nepamätáme, za čo sme stáli na námestiach koncom roka 1989? Lenže, to sme vtedy netušili, akú moc má nad nami drobučký vírus – kvôli strachu z neho sa všetkých tých ideálov tak ľahko vzdáme! Lebo chceme byť radšej zdraví ako slobodní. No obávam sa, že nakoniec prídeme o oboje.

Argumentuje sa tým, že tieto opatrenia sú len dočasné a po odznení krízy sa vrátime k normálnemu životu. Lenže to je otázne. Čo ak je to dokonca naopak? Totiž, že dočasné bolo obdobie slobody, ktoré trvalo doteraz. A tieto krízové opatrenia sú len prvou lastovičkou nadchádzajúcej totality, oveľa horšej než tá posledná, lebo bude mať k dispozícii pokročilé technické prostriedky.

V Číne už sledujú každého cez mobily a všadeprítomné kamery. Chceme to aj u nás? Dovolíme to? Potom už nebude úniku. Ak sa hocičím previníte proti systému alebo na vás aj niečo „ušijú“, ľahko vás nájdu a nikto sa vás nezastane – všetci sa budú báť. Zatiaľ je, dúfam, ešte čas sa nad tým zamyslieť.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93829x
Priemerná čítanosť článkov: 2536x

Autor blogu

Kategórie