Vďaka všetkým odvážnym ľuďom

2. decembra 2020, richard768, Nezaradené

Všimnime si rozdiel medzi jarným a jesenným obdobím tohto zvláštneho roka 2020. Napriek tomu, že epidemiologická situácia je teraz v niektorých krajinách vrátane Slovenska horšia než na jar, obmedzenia nášho bežného života sú miernejšie. Má to viaceré dôvody. Chcem poukázať na jeden z nich, ktorý určite zohral významnú úlohu.

Mnohí ľudia sa v tomto období prebudili a začali chápať, čo sa to vlastne okolo nás deje. A mnohí nezostali ticho a aktivizovali sa. To je tá prospešná stránka všetkého zlého, že nám nedovolí zotrvať v ľahostajnosti. Chcem týmto vyjadriť poďakovanie všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, že môžeme ako-tak normálne žiť a že sa podarilo zamedziť tomu najhoršiemu. I keď ešte nemáme vyhraté a musíme pokračovať.

Vďaka všetkým statočným občanom na celom svete i na Slovensku, ktorí sa neváhali postaviť za svoje práva.

Vďaka všetkým lekárom, právnikom a ďalším, ktorí robia, čo môžu, aby zvíťazil zdravý rozum a spravodlivosť. Tým, ktorí ponúkajú skutočné riešenia a rozptyľujú zbytočné obavy. A ktorí nám ukazujú, ako sa starať aktívne o svoje zdravie a brániť sa voči porušovaniu našich práv.

Vďaka všetkým ľuďom z odbornej i laickej verejnosti, ktorí rozličnými petíciami, otvorenými listami či inými aktivitami poukazovali na iracionalitu a bezprávie a snažili sa ich svojím neúnavným úsilím napraviť.

Vďaka aj všetkým nám, stovkám blogerov a tisícom ďalších, ktorí svojimi myšlienkami či rozhovormi s ľuďmi vo svojom okolí hľadajú a šíria pravdu v tejto spletitej situácii a povzbudzujú ostatných.

Vďaka týmto ľuďom sa život teraz nemusí úplne zastaviť. Aj vďaka nám môžu byť napríklad otvorené kníhkupectvá, do ktorých nás bez zamaskovaných tvárí nechcú vpustiť – ó, aká to irónia! Keby si to tak chceli niektorí uvedomiť…