Otázka druhej vlny

29. mája 2020, richard768, Nezaradené

Ak sa nazdávate, že nový koronavírus neprežije leto a vymizne, tak ďalej nečítajte. Pravdepodobne v to dúfajú aj členovia nášho krízového štábu a vlády. Pretože v opačnom prípade, teda ak v jeseni-zime príde jeho opätovný nástup, tzv. druhá vlna, tak sa nimi nariadená doterajšia hra na skrývačku, ktorú sme všetci dobrovoľne-nedobrovoľne absolvovali, môže ukázať ako osudová chyba. Môže sa ukázať, že práve obdobie jari – minimálne od nástupu teplejšieho počasia v apríli – bolo oveľa lepšie na vysporiadanie sa s ochorením než dlhšie obdobie jesene a zimy, ktoré nás po lete čaká. Na jar a v lete slnko aj teploty stúpajú, šírenie vírusu sa spomaľuje a prekonanie prípadného ochorenia je ľahšie, lebo aj naša imunita si s ním vtedy lepšie poradí. No ak sa budeme až do jesene naďalej skrývať, potom nám Boh pomáhaj!

Opakovaný nástup ráznych obmedzení, ktoré sme až doteraz ako-tak prežili, by mohol byť pre naše živobytie definitívne zdrvujúci. Nesmieme to viac dopustiť a tolerovať. Už len preto nie, lebo sa zdá, že naším čelným predstaviteľom zachutila moc a nechcú sa jej tak ľahko vzdať v prospech normálneho, demokratického riadenia krajiny. Teda, opakované zavádzanie núdzového stavu, ktorý už beztak trval neodôvodnene dlho, hrozí upevňovaním totalitných praktík moci.

Bolo by teda namieste uvažovať o tom – lebo snáď ešte cez leto šancu máme – aby sme sa čo najskôr, úplne a bez výhrady vrátili k normálnemu, plnohodnotnému životu. Aby sme opustili všetky obmedzenia aj prehnané hygienické opatrenia a takisto otvorili hranice, nech sem prídu cudzinci. Je to v záujme nás všetkých, v záujme budovania našej imunity. Isteže nikto z nás nie je nadšený z možnosti, že sa do jeho tela dostane umelý, geneticky modifikovaný vírus. No raz už ho niekto vypustil a pravdepodobne iná možnosť, než postaviť sa mu tvárou v tvár, nie je. Tak potom je lepšie urobiť to čím skôr.