Sú štátne karantény protizákonné?

10. mája 2020, richard768, Nezaradené

Dávam do pozornosti článok 17 Ústavy SR:

——-

(1) Osobná sloboda sa zaručuje.

(2) Nikoho nemožno stíhať alebo pozbaviť slobody inak, ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Nikoho nemožno pozbaviť slobody len pre neschopnosť dodržať zmluvný záväzok.

(3) Obvineného alebo podozrivého z trestného činu možno zadržať len v prípadoch ustanovených zákonom. Zadržaná osoba musí byť ihneď oboznámená s dôvodmi zadržania, vypočutá a najneskôr do 48 hodín a pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín prepustená na slobodu alebo odovzdaná súdu. Sudca musí zadržanú osobu do 48 hodín a pri obzvlášť závažných trestných činoch do 72 hodín od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo o jej prepustení na slobodu.

(4) Obvineného možno zatknúť iba na odôvodnený písomný príkaz sudcu. Zatknutá osoba musí byť do 24 hodín odovzdaná súdu. Sudca musí zatknutú osobu do 48 hodín a pri obzvlášť závažných trestných činoch do 72 hodín od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo o jej prepustení na slobodu.

(5) Do väzby možno vziať iba z dôvodov a na čas ustanovený zákonom a na základe rozhodnutia súdu.

(6) Zákon ustanoví, v ktorých prípadoch možno prevziať osobu do ústavnej zdravotníckej starostlivosti alebo ju v nej držať bez jej súhlasu. Takéto opatrenie sa musí do 24 hodín oznámiť súdu, ktorý o tomto umiestnení rozhodne do piatich dní.

(7) Skúmanie duševného stavu osoby obvinenej z trestného činu je možné iba na písomný príkaz súdu.

——-

Existuje nejaký zákon, ktorý by podľa ods. 2 umožňoval ľudí, ktorí prišli na územie SR, zbaviť osobnej slobody? Alebo sú snáď podozriví zo spáchania trestného činu? Aj v takom prípade by ich však bolo možné zadržiavať nanajvýš 48 hodín a o ďalšom postupe by musel rozhodnúť súd.

Nie som právnik a teda neviem, či je moje podozrenie z protiústavnosti nútenej štátnej karantény správne. Ale ako občana tejto krajiny ma táto situácia veľmi znepokojuje. Nazdávam sa, že tí, ktorí sa lepšie vyznajú v zákonoch, by si mali na tento problém posvietiť a angažovať sa, aby sme zamedzili porušovaniu našich osobných slobôd. A pokiaľ sa zistí, že konanie štátnych orgánov bolo nezákonné, je potrebné vyvodiť patričné dôsledky.

Na záver citujem článok 32 Ústavy SR:

——-

Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.

——-

Zdroj: https://www.zakonypreludi.sk/zz/1992-460