Založ si blog

V čase krízy sa ukazuje, ktoré hodnoty preferujeme

Predstavte si, že máte na výber z dvoch možností. Prvá: zavrú vás do klietky, budú sa o vás dobre starať a budete v bezpečí. Druhá: slobodne vykročíte do sveta s vedomím všetkých rizík, ktoré na vás číhajú. Ktorú si vyberiete?

Život je nebezpečný. Napríklad, môže ma kedykoľvek zraziť auto. No zakážeme kvôli tomu automobilovú dopravu? Takisto choroby a takisto smrť sú neoddeliteľnou súčasťou života. Vždy to tak bolo. Len my, v našej zvláštnej dobe, sme ich akosi vytesnili, nechceme o tom počuť. Fyzické zdravie a život sa nám stali najvyššou hodnotou a najvyššou métou, ktorú však nemožno dosiahnuť, lebo každý raz zomrie, skôr či neskôr.

Preto sa pýtam, či nie je lepšie zachovať si predovšetkým zdravie duševné a správať sa síce ohľaduplne, ale v rámci normálnej miery. Pretože to, čo vidíme dnes okolo seba, už začína napĺňať definíciu paranoidnej duševnej poruchy. Kam až to zájde? Ak nám, pod nejakou zámienkou, prikážu chodiť po štyroch, budeme? Že je to hlúposť? Možno, ale nie je aj terajší stav už príliš absurdný? Ak to bude trvať dlhšie, aké stopy to na nás zanechá?

Ak sa náhodou stretnem s niekým, kto je chorý a prípadne sa od neho nakazím, nebudem ho predsa za to obviňovať. V rámci duševného zdravia to považujem za už spomenuté riziko života. Je však tiež známe, že mnohí aj po blízkom kontakte s chorými zostali zdraví. Chorý človek teda nie je mojím nepriateľom. Navyše, nikto z nás celú túto situáciu s koronavírusom nespôsobil.

To, čo sa teraz deje, že sa jeden druhému vyhýbame, že sa izolujeme, je rozhodne nezdravé pre duševný vývoj zvlášť u mladých ľudí. Všetci sme na jednej lodi a možno sa budeme ešte navzájom potrebovať, ak v tejto kríze zlyhá štát. Okrem toho, práve dobré medziľudské vzťahy a životná pohoda prispievajú k našej imunite, ktorá jediná môže nakoniec nad chorobou zvíťaziť.

Vo vojne nie sú dobrí a zlí

27.02.2022

Keď som v auguste 1995 prechádzal po ceste zo Zagrebu do Rijeky, pred mestom Karlovac bola obchádzka. Práve tam totiž prebiehala bojová operácia „Búrka“. Vtedy som bol na strane Chorvátov. Domnieval som sa, že iba bránia svoje územie. Tak sa to podávalo aj v našich médiách. Až neskôr som sa dozvedel, že pravda bola trochu iná. Chorváti na tých územiach vytláčali [...]

Apartheid v novom šate

06.02.2022

Stalo sa už každodenným folklórom, že na dverách, kam by sme chceli vojsť, nás víta nápis v štýle: Vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní COVID-19. To značí, že ten, kto: 1. sa nechce dať zaočkovať (rozumej na COVID-19), ani neprekonal toto ochorenie, alebo 2. sa nechce preukazovať dokladmi o tom, je už na vstupe odmietnutý ako nevyhovujúci. Nedostane sa nielen do [...]

Komár

07.09.2021

Akou bytosťou je komár? Pozorujme ho! Za súmraku, keď zájde Slnko, vynára sa zo skrytu húštin. Slnko neznáša, nechce byť osvetlený, videný, jasný. Chce byť nepozorovaný. Nesmeruje priamo ku svojej obeti, lež zakráda sa úskokom. Akoby sa jej bál, no zároveň silný pud ho ženie k nej. Koná pritom chaotické a nepravidelné pohyby, aby sa nedal chytiť, aby nebol [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 93359x
Priemerná čítanosť článkov: 2523x

Autor blogu

Kategórie